Steg for å minske klimautslipp

Diskusjoner om klima føles nesten abstrakt, da det er nesten umulig å forstå hvor store konsekvenser endringer kan ha på jordkloden. Det er enkelt å feie bort at mer nedbør på Vestlandet er bare “noe som skjer”, istedenfor et urovekkende tegn på at verden endres raskt. Selv om du mener at klimaendringer ikke er like alvorlig som mediene og forskerne rapporterer, kan vi være enige om at mennesker er, akkurat nå, med på å ødelegge jorda. Luftforurensning er et av bevisene på dette, og befolkningen i flere asiatiske storbyer må ta støyten for billig arbeidskraft. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, så her er noen steg som kan hjelpe å minske klimautslippet.

Spar energien

En alternativ løsning for å minske klimautslippet er å spare energi i hjemmet. I Norge er vannkraft en viktig del av strømproduksjonen, men det har mindre betydning når vi er en av lederne for salg av olje og gass. Det finnes allikevel måter å spare energi på, som å sette inn en varmpumpe, effektiv fyring av ved, og mindre bruk av varmtvann. Varmepumper gir tre ganger så mye luft som en panelovn, fyring av ved er mer fornybart, mens mindre varmtvann vil hjelpe å spare strømforbruket.

Mindre forbruk

Nordmenn elsker å konsumere varer og tjenester, men det er på tide å kjøpe mindre. Mange av varene har vi ikke like mye bruk for som vi tror, og her er vi, med 100 ulike julegaver til barna. Det samme gjelder tjenester, for mens Questback er en fantastisk ressurs for organisasjoner, er det ikke nødvendig å ha hvert eneste alternativ som har en lignende funksjon. Trikset for å minske forbruket er veldig simpelt: vurder om du faktisk trenger det. Du trenger ikke alltid å kjøpe, selv om salget har utrolig lave priser. Gjenbruk kan hjelpe med å forbruke mindre, da noe naboen ikke trenger kan være akkurat det du leter etter.

Tenk mer på maten

Å produsere mat krever arbeidskraft, men også energi og fossilt brensel. Miljøpåvirkning til kjøttprodusenten er enorm, og allerede ved å spise mindre kjøtt hjelper du med å forminske klimautslippene. Ingen kan fortelle deg hva du kan og ikke kan spise, men det er viktig å vite konsekvensene ved å spise kjøtt. Noe alle bør gjøre er å spise opp maten sin, fordi i Norge kaster vi flere tonn med mat hvert år.

Reis annerledes

Biler, fly og båt slipper ut CO2-gasser hele tiden, men det er mye vi kan gjøre for å stoppe dette. Alternativ transport, som for eksempel sykling, er et stort steg i den riktig retning, og kan brukes hvis reisemålet er kort. Skal du på lengre turer er buss det beste alternativet, fordi mengden utslipp er mindre per person.

mts_best