Gass til hytta

I Norge benyttes gass i relativt liten grad i vanlige boliger. Det finnes noen få boligprosjekter som har fått innlagt gass til for eksempel komfyrer, men det hører til unntakene. Utover dette benytter selvfølgelig svært mange nordmenn gassgrill på terrassen, men det er også det hele. I andre land, som Italia eller Spania, benyttes gass i mye større grad for både matlaging og oppvarming av både tappevann og boliger. For dette bruksområde er det kanskje hytter som er mest aktuelt i Norge.

Komfort på hytta med gass

Hvis du har strøm på hytta, da er kanskje ikke gass veldig interessant. Med de lave strømprisene som vi har i Norge, vil det nesten aldri lønne seg å benytte gass hvis det er mulig å bruke strøm fra det vanlige nettet.

I situasjoner der hytten ikke er tilkoblet strømnettet, er gass dog veldig interessant. Det er selvfølgelig mulig å produsere litt strøm på hytta med solceller, eller til og med vind- eller vannkraft, men det blir aldri i så stort omfang at det er fornuftig å benytte til oppvarming eller matlaging. Dessuten er den formen av alternative energikilder ikke egnet for helt kontinuerlig drift av for eksempel kjøleskap.

Det er mange som har vedfyring på hytta, og det er perfekt for rask oppvarming av hytta. Samtidig er det kanskje mulig å koke litt kaffe på peisen, men det er vanskelig å benytte energien fra vedfyring til noe annet. Det er her gass kommer inn i bildet som en stabil og praktisk energikilde.

Hytta er et viktig sted for mange, og vi ønsker like god komfort på hytta som hjemme. En liten investering, kanskje støttet av et lån fra Centum.no vil gjøre en stor forskjell for den opplevde komforten på hytta.

I dag finnes det en rekke ulike produkter som er laget spesielt for hytter, og drives med gass. Selvfølgelig finner du komfyrer for matlaging, det er i utgangspunktet det enkleste produktet i og med at det er standard med gasskomfyrer i store deler av Europa. I tillegg finnes det faktisk kjøleskap som drives med gass, noe som kanskje ikke føles helt intuitivt ut gitt at det handler om å lage kulde.

På badet kan du både varme vann til dusj med gass, og dessuten få en litt hyggeligere toalett på hytta. Med en moderne forbrenningstoalett, kan du med gass brenne alt avfallet fra toalettet og du har bare litt aske igjen som du lett kan kvitte deg med.

Sikkerhet med gass

Sikkerhet er viktig når du bruker gass på hytta. Pass på å ha en gass-alarm på plass, slik at du blir varslet i tide hvis det mot formodning skulle oppstå en lekkasje. Det er en svært billig livsforsikring.

mts_best